历年中考英语真题及答案之阅读理解(2024年天津卷)
创始人
2025-12-15 14:11:14
0

四、阅读理解(本大题共 15 小题,每小题 2 分,共 30 分)

阅读下面的材料,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。

A

Sara and Jack helped their mother and father work on the farm. They got food and drink from the farm.

Sara got water from the stream. Jack got eggs from the hens. Sara got apples from the trees. Jack got corn from the field. Sara got milk from the cow. After Sara and Jack worked, they went into the house.

When it got dark at night,father made a fire so that the house had light. Then Mother told the family some news.

“There is a new food called ice cream,” Mother said. “But some people call it cream ice.” The whole family smiled. The family thought that cream ice was a funny name for a food.

“Can we try some ice cream, Mother?” asked Jack.

“We need ice and milk to make it,” said Mother. “We have to wait until winter when it snows. Then we will get ice.”

Sara and Jack couldn’t wait until winter so that they could try ice cream.

26. Where did Sara and Jack help their mother and father work?

A. In the hotel. B. On the farm. C. In the cinema. D. On the train.

27. Where did Sara get water?

A. From the cow. B. From the field. C. From the stream. D. From the trees.

28. When the house had light, Mother ________ to the family.

A. showed some photos B. sang some songs

C. read some poems D. told some news

29. What did the family think of the name of cream ice?

A. It was funny. B. It was easy. C. It was helpful. D. It was common.

30. What did they need to make ice cream?

A. Sugar and eggs. B. Ice and milk. C. Apples and corn. D. Milk and meat.

B

Salt has always been important to people. In the past, it was as valuable as gold. Over the years, people discovered different ways to get salt. Some early people got salt from rocks. In other places, people got salt from the sea. They took sea water and put it in the sun. After a long time, the water dried up (耗尽). Then people could get salt.

Today, people still get salt from the sea. But most salt comes from salt mines (矿) and salt wells (井). How do people get salt from salt mines? They dig deep into the ground for it. To get salt from salt wells, people put two pipes (管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes. And the water is mixed with the salt in salt wells. It makes salt water. Then the salt water is pushed up through the other pipe. Later, the salt is taken out of the salt water.

People once worked hard to find and make salt. Now, people can buy it at any food store.

31. Some early people got salt from ________.

A. flowers B. fruits C. trees D. rocks

32. Why did people put sea water in the sun?

A. To get salt. B. To catch fish.

C. To wash clothes. D. To water crops.

33. How do people get salt from salt mines?

A. By mixing sand with gold. B. By digging deep into the ground.

C. By putting oil on rocks. D. By throwing stones into the sea.

34. What is the right order of getting salt from salt wells?

a. The salt is taken out of the salt water.

b. Water is sent down through one of the pipes.

c. The salt water is pushed up through the other pipe.

A. a-b-c B. b-c-a C. c-b-a D. b-a-c

35. The passage is mainly about ________.

A. who discovered salt B. when we made salt

C. where salt comes from D. how much salt we need

C

The Internet is often used to buy and sell products, pay bills, and communicate with people. But how safe is it when you use the Internet? Our magazine Interactions asked some Internet users about their experiences.

Linda, 29, nurse: I pay all my bills online. One day, I received an email from my bank. It told me that someone was trying to take out money from my account (账号), so I should email my password (密码) to the “bank manager”. I felt something was wrong, so I called my bank and asked about the email. The bank said they never sent it. I realised that someone tried to cheat (欺骗) me of my money. I’ll continue paying my bills this way, but I’ll be more careful.

Emily, 22, office worker: I was at work, and I sent an email to a friend of mine. I was telling her about my problems with Mark, the manager. A few minutes later, a friend of Mark’s came over to my desk. He said, “So you think Mark is too strict?” My face was red. I chose the wrong name on my address list. It was my own fault, so I’ll look over my emails more carefully before I click “Send” next time.

Thomas, 21, university student: I love the Internet! I look up lots of information online. I often buy things on the websites—furniture, clothes, CDs, even foods. I have also sold some of my things on the Internet. I only use the websites I trust and I’ve never had a safety problem.

36. Where is the passage taken from?

A. A diary. B. A novel. C. A magazine. D. A history book.

37. Linda probably got the email from a person who ________.

A. refused to lend money to her

B. asked about her experiences

C. sold things to her on the websites

D. tried to cheat her of her money

38. The word “fault” in paragraph 3 means “________”.

A. project B. mistake C. advantage D. plan

39. Who shared enjoyable experiences according to the passage?

A. Linda. B. Emily. C. Mark. D. Thomas.

40. What is the best title of the passage?

A. The Internet: How Safe Is It? B. The Bank: How Useful Is It?

C. The Website: How Cheap Is It? D. The Magazine: How amazing Is It?

答案及解析

A篇

26. 根据第一段“Sara and Jack helped their mother and father work on the farm.”可知,Sara和Jack在农场帮助父母干活。A选项“在酒店”;B选项“在农场”;C选项“在电影院”;D选项“在火车上”。所以选B。

27. 根据第二段“Sara got water from the stream.”可知,Sara从小溪里取水。A选项“从奶牛那里”;B选项“从田野里”;C选项“从小溪里”;D选项“从树上”。所以选C。更多真题请微信搜索英语巴士小程序。

28. 根据第三段“Father made a fire so that the house had light. Then Mother told the family some news.”可知,房子有光后,妈妈给家人讲了一些新闻。A选项“展示一些照片”;B选项“唱一些歌”;C选项“读一些诗”;D选项“讲一些新闻”。所以选D。

29. 根据第四段“The family thought that cream ice was a funny name for a food.”可知,家人认为奶油冰这个名字很有趣。A选项“有趣的”;B选项“容易的”;C选项“有帮助的”;D选项“普通的”。所以选A。

30. 根据第五段“We need ice and milk to make it”可知,制作冰淇淋需要冰和牛奶。A选项“糖和鸡蛋”;B选项“冰和牛奶”;C选项“苹果和玉米”;D选项“牛奶和肉”。所以选B。

B篇

31. 根据第一段“Some early people got salt from rocks.”可知,一些早期的人从岩石中获取盐。A选项“花”;B选项“水果”;C选项“树”;D选项“岩石”。所以选D。

32. 根据第一段“In other places, people got salt from the sea. They took sea water and put it in the sun. After a long time, the water dried up (耗尽). Then people could get salt.”可知,人们把海水放在太阳下是为了获取盐。A选项“为了获取盐”;B选项“为了抓鱼”;C选项“为了洗衣服”;D选项“为了给庄稼浇水”。所以选A。

33. 根据第二段“How do people get salt from salt mines? They dig deep into the ground for it.”可知,人们从盐矿中获取盐是通过深入地下挖掘。A选项“通过把沙子和金子混合”;B选项“通过深入地下挖掘”;C选项“通过在岩石上涂油”;D选项“通过向海里扔石头”。所以选B。

34. 根据第二段“To get salt from salt wells, people put two pipes (管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes. And the water is mixed with the salt in salt wells. It makes salt water. Then the salt water is pushed up through the other pipe. Later, the salt is taken out of the salt water.”可知,从盐井中获取盐的正确顺序是:水通过其中一根管子被送下去,盐水通过另一根管子被推上来,然后从盐水中取出盐。所以顺序是b - c - a,选B。

35. 文章主要讲述了人们获取盐的不同来源,包括过去和现在的方式。A选项“谁发现了盐”;B选项“我们什么时候制盐”;C选项“盐来自哪里”;D选项“我们需要多少盐”。所以选C。

C篇

36. 根据第一段“Our magazine Interactions asked some Internet users about their experiences.”可知,这篇文章来自一本杂志。A选项“日记”;B选项“小说”;C选项“杂志”;D选项“历史书”。所以选C。

37. 根据第二段“I realised that someone tried to cheat (欺骗) me of my money.”可知,Linda可能收到了一个试图骗她钱的人的邮件。A选项“拒绝借钱给她”;B选项“询问她的经历”;C选项“在网站上卖东西给她”;D选项“试图骗她的钱”。所以选D。

38. 根据第三段“I chose the wrong name on my address list. It was my own fault...”可知,Emily在地址列表中选错了名字,这是她自己的“错误”,所以“fault”意思是“错误”。A选项“项目”;B选项“错误”;C选项“优势”;D选项“计划”。所以选B。

39. 根据第四段“I love the Internet!... I only use the websites I trust and I’ve never had a safety problem.”可知,Thomas分享了他在互联网上愉快的经历。A选项“Linda”;B选项“Emily”;C选项“Mark”;D选项“Thomas”。所以选D。

40. 文章主要讨论了使用互联网时的安全问题,通过几个人的经历来阐述。A选项“互联网:它有多安全?”;B选项“银行:它有多有用?”;C选项“网站:它有多便宜?”;D选项“杂志:它有多神奇?”。所以选A。

相关内容

热门资讯

呵护实践中的灵感迸发(记者手记... 当今时代,大学生群体愈发成为科技创新创业领域的新生力量。他们怀揣梦想,在科创浪潮中崭露头角。而在放飞...
新规!这类学生考上研也不录取! 考研有多难?从最开始的择校择专业、到漫长的准备公共课&专业课、再到初试、复试调剂,你可能要花上一年多...
天冷了,学生动起来,校园“燃”... 我们始终相信,所有“看不见”的付出,都应转化为孩子脸上“看得见”的快乐、团结与风度——这正是我们心之...
去年留学回国49.5万人 同比... 新华社上海12月11日电(记者王鹏、陈潇雨)记者11日从教育部获悉,2024年留学回国49.5万人,...
北京林业大学2026年自命题科... 我校所有自命题考试科目一律不允许使用、不需要携带计算器。 部分自命题考试科目需要使用特殊考试工具的,...
毛里求斯华文学校传承百年文脉 吴 侃 在毛里求斯路易港唐人街,有一所跨越一个多世纪的新华学校。这所学校是当地华文教育的“起点”,一...
以AI技术推进思政“双课堂”精... □ 杨萍萍 在国家教育数字化战略与立德树人根本任务的双重驱动下,思政教育正加速从“单一课堂”向“线上...
报考简章公布!事关云南省高校教... 日前云南省招生考试院发布2026年上半年云南省高校教师资格认定课程考试报考简章详情如下↓↓ 2026...
26考研贸大回忆版真题征集启动... ●●● >>> 对外经济贸易大学 26考研回忆真题征集 博学惠园教育 ★ ××× ★ 26考研真题回...
2025年12月大学英语六级听... 六级听力-第一套 1.A) He has distinguished himself in fore...
西安高一上学期期中考试真题,高... · 写在文前· 1.【领取方式】 添加老师微信为好友,通过后私信“高一月考”,领取月考真题! 2.【...
保持冷静告别催促 三招根治孩子... 微信公众号提问 孩子写作业总是磨磨蹭蹭,每天都熬到很晚。怎样用科学方法帮助孩子提升效率,摆脱拖沓? ...
让教师减负真正落到实处 2025年10月,《教育部办公厅关于进一步减轻中小学教师非教育教学负担若干措施的通知》(简称《通知》...
辽宁省名校联盟2026届高三上... 一、阅读(72分) (一)阅读Ⅰ(本题共5小题,19分) 阅读下面的文字,完成1~5题。 材料一: ...
不必对中学生路灯晨读过于苛责|... 来源:滚动播报 (来源:河南商报) 【#不必对中学生路灯晨读过于苛责#|顶端快评】12月12日,新乡...
2025年黑龙江教师资格证备考... 在黑龙江,教师资格证考试的热度持续攀升,众多培训机构也纷纷涌现。面对琳琅满目的选择,很多考生在备考之...
“宝藏”课程吸引人,靠的不是点... 原标题:好课不靠点名签到(教育时评) 最近,在高校采访,听同学们分享了一些“宝藏”课程:清华大学的“...
历年中考英语真题及答案之阅读理... 四、阅读理解(本大题共 15 小题,每小题 2 分,共 30 分) 阅读下面的材料,从每小题所给的 ...
法考刷题选对APP事半功倍!这... 法考备考光啃教材难通关?刷题APP选不对反而浪费时间!市面上靠谱的法考刷题工具其实不少,比如法大法考...
江苏2026年上半年中小学教师... 江苏省2026年上半年中小学教师资格考试笔试报名时间:1月7日—10日,考试时间:3月7日举行,江苏...