高考英语阅读理解真题176(含答案解析)
创始人
2025-12-16 11:16:36
0

2016年6月浙江卷

D

Two things changed my life: my mother and a white plastic bike basket. I have thought long and hard about it and it’s true. I would be a different person if my mom hadn’t turned a silly bicycle accessory into a life lesson I carry with me today.

My mother and father were united in their way of raising children, but it mostly fell to my mother to actually carry it out. Looking back, I honestly don’t know how she did it. Managing the family budget must have been a very hard task., but she made it look effortless. If we complained about not having what another kid did, we’d hear something like, “I don’t care what so –and –so got for his birthday, you are not getting a TV in your room a car for your birthday a lavish sweet 16 party.” We had to earn our allowance by doing chores around the house. I can stil l remember how long it took to polish the legs of our coffee table.My brothers can no doubt remember hours spent cleaning the house .Like the two little girls growing up at the White House,we made our own beds (no one left the house unitil that was done)and picked up after ourselves.We had to keep track of our belongings ,and if something was lost ,it was not replaced.

It was summer and ,one day ,my mother drove me to the bike shop to get a tire fixed---and there it was in the window, White, shiny, plastic and decorated with flowers ,the basket winked at me and I knew ----I knew---I had to have it.

“It’s beautiful,” my mother said when I pointed it out to her,”What a neat basket.”

I tried to hold off at first ,I played it cool for a short while. But then I guess I couldn’t stand it any longer:“Mon, please can I please ,please get it? I ‘ll do extra chores for as long as you say, I’ll do anything ,but I need that basket,I love that basket.Please ,Mom .Please?”

I was desperate.

“You know,” she said ,gently rubbing my back while we both stared at what I believes was the coolest thing ever,”If you save up you could buy this yourself.”

“By the time I make enough it’ll bu gone!”

“Maybe Roger here could hold it for you,” she smiled at Roger ,the bike guy.

“He can’t hold it for that long ,Mom .Someone else will buy it .Please,Mom,Please?”

“There might be another way,”she said.

And so our paying plan unfolded.My mother bought the beautiful basket and put it safely in some hiding place I could’t find.Each week I eagerly counted my growing saving increased by extra work here and there (washing the car ,helping my mother make dinner, delivering or collecting things on my bike that already looked naked without the basket in front).And then ,weeks later ,I counted ,re-counted and jumped for joy. Oh ,happy day ! I made it! I finally had the exact amount we’d agreed upon….

Days later the unthinkable happened. A neighborhood girl I’d played with millions of times appeared with the exact same basket fixted to her shiny ,new bike that already had all the bells and whistles. I rode hard and fast home to tell my mother about this disaster.This horrible turn of events.

And then came the lesson . I’ve taken with me through my life:”Honey, Your basket is extra-special,” Mom said, gently wiping away my hot tears.”Your basket is special because you paid for it yourself.”

55.What can we learn from the first two paragraphs?

A. The children enjoyed doing housework.

B.The author came from s well-off family

C. The mother raised her children in an unusual way

D.The children were fond of the US president’s daughters.

56.When the author saw the basket in the window,she .

A. fell in love with it B. stared at her mother

C. recognized it at once D.went up to the bike guy

57.Why did the author say many “please” to her mother?

A. She longed to do extra work. B. She was eager to have the basket.

C.She felt tired after standing too long. D.She wanted to be polite to her mother.

58.By using“naked” (Paragraph 12),the author seems to stress that the basket was

A..something she could afford B.something important to her

C.something impossible to get D.something she could do without

59.To the author, it seemed to be a horrible turn of events that

A. something spoiled her paying plan

B. the basket cost more than she had saved

C.a neighborhood girl had bought a new bike

D.someone else had got a basket of the same kind

60.What is the life lesson the author learned from her mother?

A. Save money for a rainy day B. Good advice is beyond all price.

C. Earn your bread with your sweat D. God helps those who help themselves

答案解析:

55. C 前两段描述了作者的母亲独特的教育方式,包括让孩子做家务赚取零花钱,不与其他孩子攀比物质条件等。这种教育方式与当时(或通常情况下)普遍的教育方式可能不同,因此可以认为是“unusual”(不同寻常的)。

56. A 根据文章描述,“...the basket winked at me and I knew ----I knew---I had to have it.”(...那个篮子对我眨了眨眼,我知道——我知道——我必须拥有它。)这表明作者对篮子一见钟情。

解析: 作者反复说“please”是因为她非常渴望得到那个篮子。

58. B 作者将没有篮子的自行车形容为“naked”(赤裸的),强调了篮子对她来说非常重要,就像衣服对人一样重要。

59. D 对作者来说,邻居女孩拥有了一个一模一样的篮子似乎是“a horrible turn of events”(一个可怕的事件),因为这让她原本特殊的篮子变得不再那么独特。

60. C 作者从母亲那里学到的人生道理是:通过自己的努力赚取自己想要的东西。这与选项C “Earn your bread with your sweat”(靠自己的汗水赚取面包)意思相符。

相关内容

热门资讯

推动国际中文教育高质量发展 1950年,清华大学创办“东欧交换生中国语文专修班”,开启了新中国的国际中文教育事业。70多年来,从...
专家解读 | 打造产学研用协同... 当前,我国数字人才供给存在总量不足、结构不优、创新能力不强等问题,亟需通过创新人才培养机制予以解决。...
【最新】2026年4月广东自考... 2026年4月自考考期很即将到来,很多考生还不知道怎么选什么学校、挑什么专业?甚至不知道报名报考的时...
职业教育要培养新型工匠 当前,传统产业正向高端化、智能化、绿色化转型,新能源、新材料等战略性新兴产业加速壮大,新质生产力正在...
佛山职业技术学院:第68位产业... 中国教育报-中国教育新闻网讯(通讯员 王雅铄 蒋颖妍 记者 刘盾)“从为学校‘省电费’的能源托管员,...
“教共体”架桥 优质资源惠及更... “全区学前三年普及率、普惠率逐年提升,义务教育巩固率、优良率持续向好,高中阶段完成率、升学率稳中有进...
会读书的父母都在飞速进步:如何... 有一次直播,我和直播间里的爸爸妈妈们聊到了几本我认为特别经典的育儿家教书,一位妈妈说: “哎呀,这几...
儿科主任王玲:当孩子表达受限时... 在儿童神经发育过程中,语言能力并非孤立发展,而是与认知、注意力和社交反应密切相关。当孩子在理解或表达...
回答“钱学森之问”依然在路上 12月11日,是钱学森诞辰114周年。缅怀之外,很多人又想到钱老提出的著名问题——2005年,钱学森...
陪伴见真章 育儿有温度 来源:滚动播报 (来源:邯郸晚报) □聂顺荣 《高质量的陪伴胜过“朝夕相处”》是一本从学龄前到小学阶...
高校哲学社会科学创新中心将建 本报讯(记者 李祺瑶)北京高等学校哲学社会科学创新中心将启动建设。市教委近日联合市财政局提出,该平台...
马鞍山13所学校入选,正在公示... 近日 安徽省教育厅发布 关于拟推荐申报全国青少年 校园足球特色学校名单的公示 马鞍山13所学校上榜 ...
《现代语言2 中文》(罗马尼亚... 中国日报12月15日电 近日,中国教育出版传媒集团(以下简称"中教集团")及所属高等教育出版社(以下...
公示|兰州外语职业学院2026... 根据甘肃省人力资源和社会保障厅、甘肃省教育厅、甘肃省财政厅《关于做好2026届毕业生一次性求职补贴发...
高考英语阅读理解真题173(含... 2016年6月浙江卷 第二部分:阅读理解(第一节20小题,第二节5小题;每小题2分,满分50分) 第...
2026安徽研考温馨提示②——... 一、考生应当自觉服从监考员等考试工作人员管理,不得以任何理由妨碍监考员等考试工作人员履行职责,不得扰...
历年中考英语真题及答案之任务型... 七、任务型阅读(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分) 阅读下面短文,根据短文内容完成句子...
高考英语阅读理解真题176(含... 2016年6月浙江卷 D Two things changed my life: my mother...
船上课堂 原标题:船上课堂   “爷爷,这担子给我,我力气大!”“婆婆,这背篼有点沉,我们给您抬上去吧!”  ...
坚守兴学强国初心 续写实干兴邦... 原标题:坚守兴学强国初心 续写实干兴邦新篇章   1937年7月,日本发动全面侵华战争,平津地区在侵...