历年中考英语真题及答案之阅读理解(2025年天津卷)
创始人
2025-12-17 12:18:24
0

三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)

阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

A

The sports meeting was coming. Mario was going to take part in the race. He needed a new pair of shoes, because there were holes near the big toes (脚趾) of the old ones.

On a Sunday morning, Mario's mother took him to the store. A shop worker measured (量) Mario's feet. "Your feet are size 2," the shop worker said to Mario.

"But I only wore size 1 last year!" said Mario. The shop worker smiled at Mario.

Mario looked at the shelf (架子). He chose two different pairs to try on. One pair was black. The other was blue. The shop worker brought two boxes. In each box, there was a size 2 pair of the shoes that Mario chose.

Mario tried on the shoes. The black ones pinched (挤痛) his toes when he walked. Then Mario tried on the blue ones. He walked around the store. He jumped. He stood on his toes. "Mum, I want to buy the blue ones; because they feel just right," Mario said to his mother happily.

"I can't wait to wear my new shoes to school tomorrow!" shouted Mario.

26. Mario needed new shoes to take part in ______.

A. the party B. the trip C. the race D. the picnic

27. Who took Mario to buy new shoes?

A. His father. B. His sister. C. His brother. D. His mother.

28. What size were Mario's feet last year?

A. Size 1. B. Size 2. C. Size 3. D. Size 4.

29. Mario wanted to buy the blue shoes because they ______.

A. were cheap B. felt just right

C. were small D. pinched his toes

30. How did Mario feel about his new shoes?

A. Nervous. B. Worried. C. Excited. D. Shy.

B

Lanternfish (灯笼鱼) are fish that carry their own lights. Most lanternfish are brown on top and silver underneath (在下面). They have very large eyes. They eat small sea animals.

If you want to find them, you must go deep into the sea. As you go deeper and deeper, the daylight (日光) becomes dimmer and dimmer. At over 152 metres below the surface (表面) of the water, the daylight is almost gone. The water is dark blue. There you will find lanternfish.

There are over 230 different kinds of lanternfish in the world. Most lanternfish are just as long as your fingers. Even the biggest lanternfish are only about 15 centimetres (厘米) long. They are not large in size.

However, each lanternfish has about 100 small round lights on the lower part of its body. The fish use their lights to help them catch food. They also use their lights to send information so that they can recognise (认出) each other. At night, they may swim up near the surface of the sea. Their lights shine like stars under the water.

Lanternfish are one of the wonders of the sea.

31. What is the colour of most lanternfish on top?

A. Brown. B. Green. C. Red. D. Silver.

32. What does the word "dimmer" mean in paragraph 2?

A. Quicker. B. Easier. C. Richer. D. Darker.

33. How many kinds of lanternfish are there in the world?

A. Over 152. B. Over 230. C. About 15. D. About 100.

34. In order to recognise each other, lanternfish also use lights to ______.

A. drink water B. cook food

C. send information D. fall asleep

35. In which part of a magazine can we find the passage?

A. Art. B. Space. C. Health. D. Nature.

C

There are many kinds of work. People do different things in their work. We talked to three young people about their careers (职业). Read about them.

Jane, 22: I'm a travel agent (代理人). I plan vacations for different kinds of people. I need to book plane tickets, book hotel rooms and make travel plans. I pay attention to the needs of my customers and help solve their travel problems. I really like the working hours from 9:00 am to 5:00 pm every day. And I can buy plane tickets at very low prices.

Grace, 24: I sell electronics (电子产品) in a store. I help people make decisions about choosing and buying electronics. I need to know clearly about the information of each product in our store. I'm a fan of technology, so I think it's always interesting to learn about new electronics. Sometimes I have to work late at night, but I still enjoy my work. And they pay me very well.

Mike, 25: I'm a website designer (设计师). I make websites for different companies. I learn about the company and its needs first. I write down some ideas. After that, I talk to people at the company again to improve my design. Then I complete the website. I like to create new things. I feel so happy when I see the results of my work. Also, I work on my computer at home. This means I can decide my own working hours and have more time with my family.

36. What does Jane do for different kinds of people?

A. She repairs computers. B. She plans vacations.

C. She writes books. D. She does housework.

37. What is always interesting for Grace?

A. To work very late at night.

B. To learn about new electronics.

C. To have more time with her family.

D. To help people solve travel problems.

38. What is the right order for Mike to make a website for a company?

a. Write down some ideas.

b. Finish making the website.

c. Learn about the company and its needs.

d. communicate with people at the company again.

A. a-b-c-d B. a-c-d-b C. c-b-a-d D. c-a-d-b

39. We can learn from the passage that the three young people all ______.

A. sell electronics B. make little money

C. enjoy their work D. create new technology

40. This passage mainly helps people ______.

A. decide their working hours

B. learn about different work

C. find a company to work for

D. become fans of technology

答案解析:

A篇

26. C本题是细节理解题。根据文章第一段第一句“The sports meeting was coming. Mario was going to take part in the race.”(运动会要来了,马里奥要参加赛跑。)可知,马里奥需要新鞋是为了参加赛跑。A. the party(派对),B. the trip(旅行),D. the picnic(野餐),均与原文不符。

27. D本题是细节理解题。根据文章第二段第一句“On a Sunday morning, Mario's mother took him to the store.”(在一个周日早上,马里奥的妈妈带他去商店。)可知,是妈妈带他去买鞋的。

28. A本题是细节理解题。根据文章第二段马里奥的话“But I only wore size 1 last year!”(但是我去年只穿1码的鞋!)可知,他去年的脚是1码。

29. B本题是细节理解题。根据文章第四段马里奥的话“Mum, I want to buy the blue ones; because they feel just right,”(妈妈,我想买那双蓝色的,因为它们感觉正好合适。)可知,他想买蓝色鞋子是因为穿着感觉正好合适。A. were cheap(便宜),C. were small(小),D. pinched his toes(挤脚),均与原文描述相反。

30. C本题是推理判断题。根据文章最后一段“I can't wait to wear my new shoes to school tomorrow!” shouted Mario.(“我等不及明天就穿我的新鞋去学校了!”马里奥喊道。)以及前文描述他试鞋时“happily”(高兴地)可知,他对新鞋感到非常兴奋。A. Nervous(紧张的),B. Worried(担心的),D. Shy(害羞的),均不符合人物当时的心情。

B篇

31. A本题是细节理解题。根据文章第一段第二句“Most lanternfish are brown on top and silver underneath.”(大多数灯笼鱼顶部是棕色的,底部是银色的。)可知,灯笼鱼顶部的颜色是棕色。

32. D本题是词义猜测题。根据文章第二段“As you go deeper and deeper, the daylight becomes dimmer and dimmer.”(当你越潜越深,日光变得越来越_______。)以及后一句“At over 152 metres below the surface of the water, the daylight is almost gone.”(在水下152米深处,日光几乎消失了。)可以推断,越深的地方光线越弱,所以“dimmer”的意思是“更暗淡的,更昏暗的”。A. Quicker(更快的),B. Easier(更容易的),C. Richer(更丰富的),均不符合语境。更多真题请微信搜索英语巴士小程序。

33. B本题是细节理解题。根据文章第三段第一句“There are over 230 different kinds of lanternfish in the world.”(世界上有超过230种不同的灯笼鱼。)可知,世界上灯笼鱼的种类超过230种。

34. C本题是细节理解题。根据文章第四段第二句“They also use their lights to send information so that they can recognise each other.”(它们也用灯光来传递信息,以便能够认出彼此。)可知,它们用灯光传递信息来互相识别。A. drink water(喝水),B. cook food(做饭),D. fall asleep(睡觉),均与原文不符。

35. D本题是推理判断题。本文是一篇科普说明文,主要介绍了一种海洋生物——灯笼鱼的外形、习性、生活环境和特点。这类文章最可能出现在杂志的“自然”(Nature)版块。A. Art(艺术),B. Space(太空),C. Health(健康),均与文章主题不符。

C篇

36. B本题是细节理解题。根据Jane的描述“I'm a travel agent. I plan vacations for different kinds of people.”(我是一名旅行代理人。我为不同的人规划假期。)可知,简的工作是为人们规划假期。A. She repairs computers(她修理电脑),C. She writes books(她写书),D. She does housework(她做家务),均与原文不符。

37. B本题是细节理解题。根据Grace的描述“I'm a fan of technology, so I think it's always interesting to learn about new electronics.”(我是个科技迷,所以我觉得了解新的电子产品总是很有趣。)可知,对格蕾丝来说,了解新的电子产品总是很有趣。A. To work very late at night(在深夜工作),C. To have more time with her family(有更多时间陪伴家人),D. To help people solve travel problems(帮助人们解决旅行问题),均与Grace的描述不符。

38. D本题是排序题。根据Mike的描述,制作网站的步骤是:首先,“I learn about the company and its needs first.”(我首先了解公司及其需求。)对应c。然后,“I write down some ideas.”(我写下一些想法。)对应a。接着,“After that, I talk to people at the company again to improve my design.”(之后,我再次和公司的人交流来改进我的设计。)对应d。最后,“Then I complete the website.”(然后我完成网站。)对应b。所以正确的顺序是c-a-d-b。

39. C本题是推理判断题。通读全文,Jane说“I really like the working hours...”(我真的很喜欢工作时间...),Grace说“I still enjoy my work.”(我仍然很享受我的工作),Mike说“I feel so happy when I see the results of my work.”(当我看到我工作的成果时,我感到非常高兴。)。从这三人的描述中可以共同推断出,他们都享受自己的工作。A. sell electronics(卖电子产品)只有Grace的工作内容;B. make little money(赚很少钱)与Grace的描述“they pay me very well”(他们付我很高的薪水)相悖;D. create new technology(创造新技术)只有Mike的工作与之相关。

40. B本题是主旨大意题。本文通过介绍三个年轻人Jane、Grace和Mike不同的职业、工作内容和感受,旨在让读者了解不同种类的工作。A. decide their working hours(决定他们的工作时间)只是Mike工作的一个优点;C. find a company to work for(找一家公司工作)文章未提及;D. become fans of technology(成为科技迷)只是Grace的个人爱好。因此,B选项“learn about different work”(了解不同的工作)最能概括全文主旨。

相关内容

热门资讯

淮阴工学院因地制宜打造“行走的... 淮阴工学院坚持把实践育人作为落实“新时代立德树人工程”的重要抓手,积极打造新时代思想政治理论课实践育...
“道器相济”:打牢科技教育、人... (来源:光明日报) 转自:光明日报   【杏坛覃思】     《教育强国建设规划纲要(2024—20...
结构化面试热点:卷尺哥前面量,... 热点题目 近期,深圳“卷尺哥”走红。两年来他持卷尺排查公共设施问题并反馈,相关部门对其指出的问题“件...
运城市2026年全国硕士研究生... 运城市2026年全国硕士研究生招生考试(初试)将于2025年12月20日至21日进行。考生可于12月...
重要提醒!事关山东省2025年... 转自:菏泽发布 山东省2025年冬季普通高中学业水平合格考试(以下简称合格考试)将于12月27日至3...
孩子考19分夸“真棒” 这位妈... 近日,湖北,一个一年级男孩,在放学路上忐忑地告诉妈妈,自己考试只得了19分,而且是全班最低的。孩子可...
“运河上的抗战”系列主题活动在...   人民网北京12月17日电(记者秦迪)日前,“运河城市大中小学‘运河思政’一体化联合体第一届主题年...
【专家解读】打造产学研用协同培... 当前,我国数字人才供给存在总量不足、结构不优、创新能力不强等问题,亟需通过创新人才培养机制予以解决。...
教育部:加强中小学日常考试管理... 近日,教育部印发《关于进一步加强中小学日常考试管理的通知》(以下简称《通知》),要求减少日常考试测试...
自然教育新篇章!苏州湿地校园实... 2025年12月9-12日,在海南海口召开的首届亚洲湿地学校网络大会上,来自中国、韩国、蒙古、柬埔寨...
高考英语完形填空真题44(含答... 2016年全国卷3 第二部分:英语知识运用(共两节,满分30分)第一节完形填空(共1小题;每小题1....
宿迁学院:创新推动矩阵宣传 着... (来源:光明日报) 转自:光明日报   在媒体融合的时代浪潮中,宿迁学院以“宿宣矩阵”为牵引,以“润...
历年中考英语真题及答案之阅读理... 三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分) 阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D...
凝聚育人智慧 赋能专业成长 (来源:新安晚报) 转自:新安晚报 12月13日,合肥四十二中教育集团召开2025年班主任工作年会。...
2027考研英语真题解析推荐小... ? 2027考研英语真题解析推荐榜:不用囤书,一个小程序搞定所有权威解析! 2027考研党们,英语...
别让父母的分歧绊住孩子成长 我和先生在儿子的教育方法问题上意见不一致,谁也说服不了谁,已经持续好几年了。我现在担心,这样对孩子会...
2027能解析考研真题的小程序... ? 2027考研党必看:这个真题解析小程序,帮你省一半刷题时间! 作为过来人,深知考研党最头疼的就...
这两所普通高校也拥有博士后科研... 设立博士后科研流动站的条件:申请设立博士后科研流动站的高等院校和科研院所须按学科、专业目录中的一级学...
数智时代,教育如何运用“拿来主... 原标题:数智时代,教育如何运用“拿来主义” 党的二十届四中全会审议通过的《中共中央关于制定国民经济和...